Taken van de opdrachtgever en de verslaggever
De opdrachtgever (bouwheer) is de persoon die de opdracht geeft om een gebouw te (ver)bouwen. Hij is meestal ook de eigenaar. Voor EPB is hij de aangifteplichtige.
Taken van de opdrachtgever:
Hij stelt een EPB-verslaggever aan.
Hij stelt ook een ventilatieverslaggever aan, die een 'ventilatie-voorontwerp' opstelt. Daarbij wordt het gekozen ventilatiesysteem gekozen, en de noodzakelijke componenten en de ruimtelijke impact op het concept bepaald. De ventilatieverslaggever dient dit in bij de databank voor kwaliteitsorganisatie voor ventilatie. De opdrachtgever geeft deze gegevens door aan de EPB-verslaggever zodat een EPB-startverklaring kan worden opgemaakt.
Opmerking: de verplichting om een ventilatieverslaggever aan te stellen is nog niet geldig in het Brusselse en het Waalse gewest.
Hij ziet er op toe dat de EPB-verslaggever, voor de start van de werken, de startverklaring indient bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Hij geeft alle wijzigingen in materiaalkeuze en/of keuze van maatregelen en installaties door. En dit zowel aan de verslaggever als aan de architect. Die wijzigingen kunnen namelijk een invloed hebben op de energieprestatie van het gebouw.
Wanneer het gebouw in gebruik wordt genomen of de werken beëindigd zijn, meldt hij dit aan de EPB-verslaggever. In samenspraak met de verslaggever worden de nodige gegevens verzameld en verwerkt in de EPB-aangifte.
Hij laat de ventilatieverslaggever het ventilatieprestatieverslag opmaken en opladen bij de databank van de kwaliteitsorganisatie. Dat verslag geeft de kenmerken en de behaalde prestaties van het geplaatste ventilatiesysteem weer en toont de kwaliteit ervan. Die prestaties neemt uw EPB-verslaggever op in de EPB-aangifte.
Hij ziet er op toe, dat de EPB-verslaggever de EPB-aangifte tijdig indient bij het Vlaams Energieagentschap (VEA). De uiterste indiendatum voor een EPB-aangifte in geval van nieuwbouw is:
12 maanden na de eerste van de volgende twee datums:
datum van de ingebruikname van het gebouw (bij nieuwbouw is dat de datum van domiciliëring)
datum van het beëindigen van de vergunnings- of meldingsplichtige werken.
en in elk geval uiterlijk 5 jaar na de goedkeuringsdatum van de stedenbouwkundige vergunning of na de meldingsdatum.
Voor de uiterste indiendatum in geval van renovaties en ingrijpende energetische renovaties telt enkel de termijn van 5 jaar.
De aangifteplichtige vraagt de EPB-verslaggever, om na het elektronisch indienen van de EPB-aangifte, een papieren versie te bezorgen van de aangifte. Als het om een nieuwbouw gaat, is er samen met de aangifte ook een energieprestatiecertificaat ter beschikking. U houdt van elk document een ondertekend exemplaar.
Taken van de EPB-verslaggever?
Vóór de start van de werkzaamheden.
Hij registreert zich bij de energieprestatiedatabank van het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Hij maakt een voorafberekening op basis van het ontwerp, lastenboek, offertes en gebruikt hierbij het software-pakket van de Vlaamse overheid. Dit document is de startverklaring.
Hij dient de startverklaring elektronisch in bij het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Hij ontvangt een afdruk van de startverklaring en laat dat document ondertekenen door de bouwheer, de architect en de verslaggever zelf. Hij houdt het ondertekend document bij.
Tijdens de uitvoeringsfase.
De verslaggever houdt alle zaken die invloed kunnen hebben op de energieprestatie van het gebouw nauwkeurig bij.
Hij houdt ook rekening met eventuele wijzigingen in materiaalkeuze en/of keuze van maatregelen en installaties.
Ten laatste 12 maanden na ingebruikname van het gebouw of binnen de 12 maanden na het beëindigen van de vergunningsplichtige of meldingsplichtige werken:
De verslaggever rapporteert waarheidsgetrouw aan VEA over de gebruikte materialen en de uitgevoerde maatregelen. Hij maakt een berekening op basis van de vaststellingen, lastenboek, facturen en gebruikt hierbij het software pakket van de Vlaamse overheid. Dit document is de EPB-aangifte.
De verslaggever dient de EPB-aangifte elektronisch in bij het Vlaams Energieagentschap, om te bewijzen dat het gebouw voldoet aan de EPB-regelgeving.
De verslaggever en de bouwheer ondertekenen de EPB-aangifte.
De verslaggever geeft, in geval van nieuwbouw, aan de bouwheer ook het energieprestatiecertificaat (EPC Bouw) van het gebouw af.
Bij wie kan u terecht
Op energiesparen.be staat nog meer informatie over de taken en verantwoordelijkheden
'wie doet wat' in EPB-bouwprojecten.
Daar kan men ook een overzichtelijke
infofiche downloaden waar de taken zijn opgesomd van de opdrachtgever, de architect en de EPB-verslaggever.
Stabiton bv is uw geschikte partner om u te begeleiden bij uw EPB-aangifte. De kosten voor de EPB-verslaggeving zijn afhankelijk van de omvang en de aard van de werken. Kom even langs en dan bespreken we samen hoe we kunnen helpen. Neem
contact.